Många frågar vad man ska tänka på efter förlossningen om man haft bäcken- eller ryggsmärta under graviditeten. När det gäller bäckensmärta är bra att ta det lugnt i början och öka på belastningen efterhand. För de flesta försvinner bäckensmärtan några veckor efter förlossningen. För andra efter några månader. Fortsätt att tänk på råden du fick när du var gravid. Exempelvis att gå med kortare steg, ha bra skor och inte bära snett. Många vill gå långa promenader med den nyfödde bebisen i vagnen, men det är viktigt att du inte går för långt i början. Starta med en kortare sträcka på plant underlag och öka sedan på med längre sträckor och att gå mera kuperat.
En läkningsprocess sker efter förlossningen.
Det finns inget hinder att successivt återgå till träning efter förlossningen. Tvärtom är det nödvändigt och har många positiva effekter. Både bäckensmärta samt rygg- och skuldersmärta kan minskas genom rätt typ av övningar och träning. Kvinnor som tränat under graviditeten kan komma igång med träning redan några veckor efter förlossningen. För andra tar det längre tid. Naturligtvis tar man hänsyn till hur förlossningen varit. Om det inte inträffat några speciella komplikationer under förlossningen så är det viktigt att komma igång med träning av bäckenbotten så snart som möjligt, samt successivt andra övningar för rygg och bäcken.
Bäckenbottenträning och lättare styrketräning kan påbörjas så snart du har ork efter en normal förlossning. Det är viktigt att i styrkeövningar aktivera bäckenbotten genom att knipa, speciellt vid exempelvis sit-ups som ökar buktrycket och därför kan fresta på bäckenbotten.
Har du fortsatt ont från ryggen eller bäckenet 6-8 veckor efter förlossningen, så är det bra att du bokar en tid till sjukgymnast för ytterligare tips, råd och behandling. (Man kan så klart också höra av sig innan för råd osv.)
Det är viktigt att komma igång med träning av hela kroppen, även av övre delen av ryggen, mellan skulderbladen. Många av de övningar som jag tipsat om under graviditeten är även passande att börja med efter förlossningen.
Belastningen på ryggen ökar under amningen och när man bär barnet. Använd gärna amningskudde när du sitter och ammar så att det minskar belastningen på ryggen.
Gällande kvarstående smärta från ländryggen så är det extra viktigt att tänka på sin hållning i stående och sittande, samt hur man bär, och att komma igång med övningar/träning. Tänk på hur du bär barnet, att du försöker bära nära kroppen och att du böjer på benen om du ska böja dig och ta upp något.
En efterkontroll görs 8-12 veckor efter förlossning. Man går då igenom hälsotillståndet med en barnmorska och får även sin knipförmåga av bäckenbotten bedömd. Har du fortfarande ont från rygg eller bäcken vid den kontrollen så bör barnmorskan skicka dig vidare till exempelvis en sjukgymnast och man kan då bl a få hjälp med lämplig träning.