Det finns dock hjälp att få! Träning kan vara en väg.
Bäckenbotten är en del av bäckenets muskulatur och består av muskelplattor i underlivet. Man kan se bäckenbottenmusklerna som golvet i bäckenet.
Bäckenbottens muskler och fascior sträcker sig från symfysen (blygdbenet) till sittbenen, och svanskotan.
Under graviditet och förlossning utsätts bäckenbotten för extra påfrestningar, därför är det viktigt att träna bäckenbotten under, men speciellt efter förlossningen. Detta för att förhindra ev inkontinens eller framfall i framtiden.(Hahn, Myrhage 1999) Forskningen är samstämmig angående effekten av bäckenbottenträning direkt efter förlossningen, dvs att urinläkage minskar. Regelbunden uppföljning av sjukgymnast eller barnmorska är viktigt för bra effekt. (Fridén, Nordgren, Åhlund 2011)
En försvagad bäckenbotten ger sig ofta till känna vid yttre påverkan eller belastning, t.ex. vid hosta. En kraftig hosta ökar buktycket och om bäckenbotten är försvagad så kan detta leda till att det blir svårt att hålla sig.
Den vanligaste formen av inkontinens under och efter graviditeten är ansträngningsinkontinens.
– Att ofrivilligt läcka urin vid fysisk ansträngning. Den rapporterade förekomsten under graviditet varierar mellan 6-67 procent och 3-38 procent två till tre månder efter att barnet fötts. Bl a beroende på hur inkontinens definieras.
Mindre vanligt är Trängningsinkontinens
– Innebär att ofrivilligt läckage förekommer samtidigt med en stark önskan att kasta vatten.
Samt den tredje formen blandinkontinens
– Symptom av både ansträngnings- och trängningsinkontinens.
En försvagning i bäckenbottens muskler och bindväv kan också leda till prolaps (framfall), som är en form av bråck. Bäckenbotten har en viktig stödjande funktion för livmodern (Fridén, Nordgren, Åhlund 2011), varför en vältränad bäckenbotten är viktig .
Främst de två första månaderna efter förlossningen sker en nybildning av nerverna i bäckenbotten, som förklara att kraften i musklerna också är försämrade första tiden.
En studie som gjorts visade att kvinnor som tränade från 33:e graviditetsveckan med 50 maxknip morgon och kväll, och jämfördes med en grupp otränade, nådde högre tyckvärden i bäckenbotten vid kontraktioner (knip). De hade också 8 månader efter förlossningen fått tillbaka samma tryck i bäcknebotten som de hade i v 33, vilket den otränade gruppen inte hade. Denna studie påvisar enbart fördelar med träning under graviditeten, och erfarenhetsmässigt vet man att kvinnor som lärt sig att göra knipövningar under graviditeten har mycket lättare att identifiera och träna upp sina muskler efter förlossningen.
För den som besväras av spänningar i bäckenbotten som ger smärta kan avslappningsövningar ge god effekt. Man kniper precis under max i två sekunder och därefter slappnar av två sekunder, så länge tills musklerna blir trötta och förhoppningsvis slappnar av. Tid akut smärta kan TENS användas.
Träning av bäckenbotten är förstahandsvalet av behandling vid samtliga typer av inkontinens.
Styrketräning: Det är framför allt den träningen som behövs av underlivsmusklerna för att funktionen i bäckenbotten ska bli bättre.
När du har hittat rätt muskler (ex med hjälp av sjg eller barnmorska) kniper du hårt fem till sex sekunder, vila och upprepa två till tre ggr. Sedan ökar du på detta upp till 10 ggr. Det är dock ingen idé att knipa flera ggr om du inte orkar knip på rätt sätt.
Snabbhetsträning: Korta snabba knip 3 sek maximala knip. Viktigt för att kunna hålla emot vid exempelvis nysningar.
Uthållighet: Knip med ungefär hälften av maximal kraft och håll knipet så länge som möjligt, upp till två minuter.
Funktionell träning: Övningarna ovan ska du så småningom även klara av att göra när du gör vardagssaker, står i kö, lyfter, hoppar, skrattar, hostar osv. (Hahn, Myrhage 1999)
Har man inkontinensbesvär bör man träna knipövningar fyra ggr per dag. I förebyggande syfte bör alla träna ca 5 minuter per dag.
VIKTIGT! När du ska träna bäckenbotten så är det viktigt att slappna av i skinkor och lår så mycket som det går. Det viktigaste är att aktivera underlivsmusklerna och att lyfta dessa uppåt, som en hiss, in i kroppen, i riktning mot ditt huvud.
Sjukgymnasten kan hjälpa dig med övningar så att du kan stärka din bäckenbotten.
För dagliga knip finns http://snippgympa.nu. Hillevi Karis på http://kontinet.se som även kan hjälpa dig vidare.
/Martina